Powered by Invision Power Board

Pages: (8) « First ... 6 7 [8]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

Biblija i(li) Kur'an !?, Islamsko poricanje raspeca
Edin Novi Pazar
Posted: July 07, 2009 01:56 am
Quote Post

bebica
*

Group: Members
Member No.: 565

QUOTE (Covjek & Rijec @ February 25, 2007 04:17 pm)
QUOTE (Jason @ February 23, 2007 11:01 pm)
Kažeš da je Isus "bog"!? Ja insistiram kao i u prijašnjim postovima da mi navedeš samo jednu Isusovu rečenicu u kojoj on kaže -;Ja sam bog ili gdije kaže molite se meni!? ohmy.gif
Priznaćeš da ne tražim puno.Samo jednu jedinu riječ ili rečenicu gdije to Isus kaže sam za sebe,a ne drugi u njegovo ime ...

Evo jednog Isusovog govora o Njegovoj istovjetnosti s Ocem Bogom : Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.” Kaze mu Filip: “Gospodine, pokazi nam Oca i dosta nam je!” Nato ce mu Isus: “Filipe, toliko sam vremena s vama i jos me ne poznas ? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kazes: ‘Pokazi nam Oca’? Ne vjerujes li da sam ja u Ocu i Otac u meni ? Rijeci koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni cini djela svoja. Vjerujte mi : ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inace, zbog samih djela vjerujte.
[ Iv 14; 6-11 ]
Nigdje ne kaze molite se meni, vec ono sto budete molili Oca u moje ime, bit ce vam ...

Brate samo ima da ti dodam na tvoj govor o tome da Isus kaze da je Bog ... Biblija ima 352 vrste i ima lom kontradikcija kao i dosta apsurdnih stvari kao na primer Bog se umara pa sedmi dan uzme za otpocinjak ili da je Noj sa svoje dve cerke kad je spasen poplave spavao kako bi nastalo covecanstvo tj one ga napile kao i Bog je pogresio kad je napravio potop . To su stvari koje su ljudi ubacivali a Biblija je pisana 40 godina nakon Isusa a mislim da je konacno nesto sastavljena 352 godine. Po samom tome a i sudeci da je jedna crkva vec se izjasnila sad sam procitao na internetu da biblija nije autenticna tako da mnogi su u nju ubacivali stvari koje nisu tacne ima stvari koje su ostale ali dosta cinjenica je iskrivljeno drugacije prepricano tako da to sto pise ne moze biti uzeto kao cinjenicu . Opet nisi naveo da je rekao sam ISUS JA SAM BOG nego nesto uvijeno koje vodi ka tome a to moze biti od ljudske ruke izmisljeno tako da . Ja sam u Ocu Otac je u meni ta recenica izvini ali meni bas nema smisla znam sta hoce da kaze ali mislim da je on hteo verovatno to nebi ispustio da kaze JA SAM BOG to bi tako rekao ne ovako ovo je ljudska ruka dopisala i vidi se . Mada necu da sudim o tome niti nemam nameru da vredjam u duhu lepog razpolozenja zelim ti sve najbolje samo sam hteo ovo da ti napomenem u vezi toga . Cinjenica je da Isus to nikada nije rekao da je Bog koliko ja i ti znamo ti koji su pisali mogli su da ubace sta su hteli njih 4 ili 5 koliko ih je bilo i ti danas u to da verujes . Dok Kur'an je pisan direktno od poslanika a biblija 40 godina nakon toga .
PMEmail Poster
Edin Novi Pazar
Posted: July 07, 2009 02:03 am
Quote Post

bebica
*

Member No.: 565

QUOTE (Dvocvijet @ April 28, 2009 02:04 pm)
Lijep pozdrav enis_bh!

Dobrodosao na forum. Istina, malo je ucmalo ovdje u poslijednje vrijeme, ali evo, ipak si docekao odgovor...

Evo, ukratko odgovora na tvoja pitanja:

1. Barnabino evandjelje nije dio kanona Sv.Pisma, ne priznaju ga ni zidovi ni krscani, pa zbog toga nemam o njemu sto za reci.

2. Ne razumijem pitanje: Da li bih radije...? Ovo zvuci kao da ljudi mogu birati izmedju raznih bogova, no Bog je, znamo, samo jedan. I takav je kakav jest. Na koncu, On je sam za sebe rekao: "Ja sam koji jesam". Dakle, posto je Bog onakav kakav jest, jedini izbor koji imamo je prihvatiti ga (onakvog kakav jeste) ili ga ne prihvatiti. A stro bismo mi radije - to zaista nije vazno.

3. Biblija o Muhamedu ne kaze nista.

Eto, toliko od mene. Mozda netko ima nesto za dodati?

Zbog cega ga ne priznaju a priznaju druga jevandjela jer govori o nekim stvarima koja se ne slazu a dok druga jevandjela govore o stvarima koja se slazu sa tim vrhovnim poglavarima vere hriscanstva . Mislim jeste da sad neko ne moze da ubaci neko svoje jevandjelje ali otkud onda ti znas da ostala jevandjela su potpuno tacna i besprekorna . Mislim da ne moze da odredis vec to je primer svidja mi se ovo prihvatam ne svidja mi se ovo prihvatam ja mislim da je to jevandjelje u kome je pomenut Ahmed - Muhamed pa zbog toga nije priznato a naveden je njegov dolazak. Nepostoji parametar koji odredjuje koje je jevandjelje tacno a koje ne tacno ili koje se prihvata a koje ne tako da moje misljenje je da je to odbaceno jer .... Znamo svi sta bi se desilo kad bi bilo prihvaceno .
PMEmail Poster
Covjek & Rijec
Posted: July 11, 2009 09:30 am
Quote Post

napredni clan

Member No.: 405

QUOTE (Edin Novi Pazar @ July 07, 2009 02:56 am)
... Brate samo ima da ti dodam na tvoj govor o tome da Isus kaze da je Bog ... Biblija ima 352 vrste i ima lom kontradikcija kao i dosta apsurdnih stvari kao na primer Bog se umara pa sedmi dan uzme za otpocinjak ili da je Noj sa svoje dve cerke kad je spasen poplave spavao kako bi nastalo covecanstvo tj one ga napile kao i Bog je pogresio kad je napravio potop . To su stvari koje su ljudi ubacivali a Biblija je pisana 40 godina nakon Isusa a mislim da je konacno nesto sastavljena 352 godine. Po samom tome a i sudeci da je jedna crkva vec se izjasnila sad sam procitao na internetu da biblija nije autenticna tako da mnogi su u nju ubacivali stvari koje nisu tacne ima stvari koje su ostale ali dosta cinjenica je iskrivljeno drugacije prepricano tako da to sto pise ne moze biti uzeto kao cinjenicu . Opet nisi naveo da je rekao sam ISUS JA SAM BOG nego nesto uvijeno koje vodi ka tome a to moze biti od ljudske ruke izmisljeno tako da . Ja sam u Ocu Otac je u meni ta recenica izvini ali meni bas nema smisla znam sta hoce da kaze ali mislim da je on hteo verovatno to nebi ispustio da kaze JA SAM BOG to bi tako rekao ne ovako ovo je ljudska ruka dopisala i vidi se . Mada necu da sudim o tome niti nemam nameru da vredjam u duhu lepog razpolozenja zelim ti sve najbolje samo sam hteo ovo da ti napomenem u vezi toga . Cinjenica je da Isus to nikada nije rekao da je Bog  koliko ja i ti znamo ti koji su pisali mogli su da ubace sta su hteli njih 4 ili 5 koliko ih je bilo i ti danas u to da verujes  . Dok Kur'an je pisan direktno od poslanika  a biblija 40 godina nakon toga .

Ne znam koliko ima smisla da ti uopće odgovaram na post, obzirom da već imaš izgrađene svoje mišljenje i sudove, ali ... Bog zna.
Nitko ti nikada nije rekao Isus je Bog i točka (iako je i to točno), pa tako nije govorio ni sam Isus. Želim ti reći da stvari nisu tako jednostavne i ne možemo ih simplificirati zanemarivši SVE što govori biblija. Ja sada neću ulaziti pred tobom u njezinu obranu, ako budeš želio, imaš je, pa sam traži. Ja svakodnevno, već zadnjih desetak godina nalazim u njoj nove i nove stvari, koje mi otkrivaju istinu o Bogu i mogu ti reći da sve ima vrlo duboku logiku, koja mi se otkriva postepeno. Želim ti reći da je biblija knjiga koja nije svima otkrivena, već im je naprotiv kontradiktorna, ne shvaćaju je. Međutim to je potpuno u skladu sa njenim svjedočenjem, jer i sam Isus kaže, kako (nekima, koji nisu Njegovi učenici) govori u prispodobama, onima koji "slušaju", a ne čuju, da ne povjeruju i ne spase se. Bog je sakrio (uvjetno rečeno) od ljudi svoju spasonosnu poruku, a otkriva je svojim učenicima, koji je onda prenose svijetu.
Kao što kažem da je Isus Bog, isto tako ti mogu reći i da je čovjek. On je i prorok, baš kao što i ti govoriš. Ti znaš da je čovjek meso i krv i kao takav "opipljiv" i vidljiv našim čulima, a da Boga nitko nikada nije vidio i da je Bog Duh.
Možeš li prihvatiti ono što kaže biblija : da je po nakani (da objavi jedinoga Boga, Spasitelja, Ivan 1:18) i volji Božjoj (da se SVI, ponavljam, svi ljudi spase) rođen čovjek (od majke Marije i Boga Oca), imenom Isus koje mu je dao Otac (Jeshua - Bog spašava) ?
PMEmail Poster
musliman
Posted: August 03, 2009 01:39 pm
Quote Post

bebica
*

Member No.: 566

Dragi ucesnici rasprave. Vidim da vodimo raspravu oko određenih stvari koje u osnovi razdvaraju ove dvije vjere.
1. Isus ( Isa a.s. ) nije umro, nije razapet, vec se to ljudima pricinilo. Islam na neki nacin priznaje posljednju veceru. On navodi da je na toj veceri Isa a.s. rekao da je od Allaha dž.š. dobio obavještenje da ce uskoro, odmah biti razapet. Rimljani nisu priznavali islam, i u osnovnom ucenju su bili protiv njega. Htjeli su da ubiju Isa a.s.
Poslanik je postavio pitanje: prisutnima ko ce se Rimnjanima predati umjesto njega, te time od Allaha zasluziti vjecni dzennet ( raj) . Od prisutnih se javi najmlađi, te Isa a.s. postavi pitanje nekoliko puta.Svaki put se javi isti covjek. Rimljani nisu znali izgled poslanika, pa su angazovali ljude da ga pronadju. Isa a.s. je uskrsnuo, Allah ga je pred prisutnima podigao sebi, te se kasnije mladic koji je obecao pokornost i predaju rimljanima predao, i oni su njega stavili na križ...
2. U Kur anu se navode određene stvari koje do tada nisu bile poznate ljudima. Kur an na najbolji moguci nacin objasnjava proces rodjenja djeteta, navodi kako na pocetku bude u stomaku, u obliku zakacka i sl.
- U Kur anu se isto tako navodi slucaj dva mora koja se dodiruju ali se nemijesaju.Takvo nesto je otkriveno kod Danske
- Muhammed a.s. je bio covjek od casti. Kada su njegovi arapski protivnici, mušrici , pagani otisli kralju tadašnje Abesinije, navodi se da su rekli da Muhammed a.s. nikada nije prekrsio dogovor
- Navodite da je " porok Muhammed grijesio". Tu ima razloga. Muslimanima nije dozvoljeno da imaju sliku Muhammeda a.s. u svojim kucama, niti se igdje navodi izgled Muhammeda. To je iz izricitog razloga da se ljudi ne bi poceli klanjati poslaniku i na takav nacin zaboravili na Allaha.
- Muhammed je bio covjek kao i svi ostali. Covjek je sklon grijehu. Prema islamskom vjerovanju, Allah je dozvolio poslaniku malo grijesenje, kako bi pokazao ljudima da i on grijesi, kako bi dokazao da je i on covjek. Allah nije htjeo da Muhammed ne grijesi i da ljudi pomisle da je Bog, kako se desilo sa Isa a.s.
3. Kršcani, probajte i vi da objasnite Vaše vjerovanje. Ko je Vama Bog, to niti Vi ne znate. Kod Vas je mnogo zamrseno. Postoji Otac, Sin i Sveti Duh. Kazete da je Gospod poslao Isusa da Vam pokaze pravi put i da Vas vrati pravoj vjeri. Vi tu navodite da je Gospod stvorio Boga. Vama taj Gospod ne prestavlja mnogo. Koja je njegova uloga. Kako objasnjavate da je neko poslao " Boga". Zar Bog nema apsolutnu moc. On ne zavisi, radi sta mu je volja.
- Vasi, europski historicari su mnogo toga presutili. Oni skrivaju brojne istine. Znate li da je u IV vijelu bilo određenih sastanaka, koncilijuma, na kojima su sveštenici usvojavali pojam Gospod i Sveti duh.
- Kako objasnjavate to da su svećenici oprastali grijehe ljudima. Kako to da covjek moze oprastati grijehu covjeku. Zar i vi ne vjerujete u Sudnji dan, dan kada ce covjek biti pitan za svoja grijeha od Gospoda, da li i vi vjerujete u Raj i Pakao.
4. Navesti cu Vam par primjera kako su ljudi prelazili na islam.
Jedan je covjek presao na islam ovako: bio je nemusliman, izazvao je poslanika na hrvanje, opkladili su se u ovce. Niko navedenog do tada nije pobijedio. Muhammed a.s. ga je savladao, ali mu nije uzeo ovce. Tada je covjek presao na islam.
- Neki su ljudi prelazili na islam nakon sto su culi rijeci Kur ana casnog.
- Muhammed a.s. je nakon sto je primio prvu objavu pitao porodicu: " Sraga moja porodico, da tamo prolazi karavan i ja Vas o tome obavijestim, da li biste mi povjerovali? Oni su odgovorili da. Nikada nismo vidjeli covjeka postenijeg i iskrenijeg od tebe".
- Poslanik je bio na namazu ( molitvi) , neki Arapin je izvrsio nuzdu u dzamiji. Muhammed a.s. mu nije ništa rekao. Kasnije je taj beduin dosao Muhammedu a.s. i prihvatio islam zbog odnosa poslanika prema njemu
- Islam u osnovi ne poziva na rasizam. Muhammed a.s. je za svoje vrijeme angazovao crnca Bilala kao svog mujezina ( oglasivaca za namaz). Arapima, nemuslimanima je to smetalo, ali Muhammed ga je izabrao zbog njegovih kvaliteta ( glasa, razgovjetnosti, poznavanja jezika) , a nije ga diskriminisao zbog boje koze
- Jedan japanski naucnik je otkrio prije neku godinu nesto novo. Muslimani su mu poslali ajet ( dio iz Kur ana) u kojem pise upravo to. Naucnik je presao na islam
- U molitvi su svi isti. Kada muslimani oblaze Mekku i Medinu, svi su u jednakim uniformama, jer Allah ne poznaje razlike.
- Indonezija je najveca muslimanska zemlja na svijetu. Arabija i Indonezija su daleko , između njih ima mnogo i mnogo. Kako su indonezani prihvatili islam? Arapski trgovci su vrsili trgovinu na tom podrucju. Ljudi su prelazili na islam zbog njihove kulture, ophodjenja i slicno
5. Zelim da pojasnim ulogu zene u islamu. Prije dolaska Muhammeda a.s. i islama zenska djeca su se ubijala. To islam ostro osudjuje. Allah kaze : "Mi smo Vas od jednog muškarca i žene stvorili i na plemena i narode Vas podijelili da biste se bolje upoznali"...
- Muslimanska zena je pokrivena. Zbog cega? Kada gledate pokrivenu zenu, gledate je sa vise postovanja. Pokrivena zena ne budi toliku zelju kod muskarca kao ona otkrivena. Kada se zenite u muslimanskom svijetu, djevojku zenite zbog njene iskrenosti, vjere i ljepote, zenite je kao majku vasoj djeci ,a ne kao seksualni objekat.
- U određenim divljim plemenima, zena u braku nije toliko zadovoljena kao muslimanka. Zasto? One su vrlo provokativno obucene i kod muskarca se nakon nekog vremena ne budi tolika zeljakao kod muslimana
- Musliman moze da zeni vise zena? Postoji izriciti razlog... Svima su poznati slucaji prostitucije. Da bi Allah to sprijecio on je dao muskarcima pravo da imaju vise zena i da tolike zene zbrinu, kako navedene ne bi krenule krivim putem
- Zenama su zabranjeni odnosi prije braka. Zasto? Zene su najcesce u bludu. Postoje danas brojne bolesti iskljucivo zbog ove pojave. To islam zeli da sprijeci. Sto se tice kazne za blud one su zaista okrutne, ali i ucinkovite, zbog toga sto bluda u islamskim zemljama i nema
- Zene se smiju skolovati, imati normalan zivot. Znate li da je prva zena studentica na svijetu bila u muslimanskoj Španiji. Zena se moze udavati cim polno sazrije, pa je jedan ucesnik ove rasprave rekao da je Muhammed ozenio djevojcicu od 9 godina.U arapskim zemljama je klima drugacija , ima vise hormona za rast. Zenu je dobro rano udati zbog djece. Žena se isto tako duzna skolovati. Muslimani imaju zbog tih stvari vise djece, sto automatski rjesava problem prorodnog prirastaja. Muslimani imaju po 4, 5 djece pa je islam jedna od najmnogobrojnijih vjera, a broj njenih pripadnika raste iz dana u dan i muslimani ce uskoro u svijetu biti vecina
6. Zasto je Kur an istina? Na nekom slicnom forumu procitao sam da je Kur an napisao covjek. To apsolutno nije istina:
- Allah je dao ljudima izazov i u Kur anu jasno stoji otvoren Vam je izazov da napisete ovakvu knjigu kao sto je Kur an.!
- Mnogi su ljudi probali da napisu knjigu slicnu kao Kur an, ali ocekivano u tome nisu uspjeli.Nasa sveta knjiga je napisana na arapskom jeziku. Stil pisanja Kur ana u to vrijeme nije viđen u arapskim zemljama. Takva ljepota i usklađenost rijeci do tada nije bila viđena. Ako poznajete arapski jezik shvatili biste da je kur anske rijeci moguce zamijeniti prostijim rijecima. Kur an u sebi ima određenu simboliku.
7. Ekonomski strucnjaci vide rjesenje svjetske ekonomske krize u islamskom bankarstvu.Ono ne poznaje kamate. Muslimani kamatu smatraju haramom, tj. zabranjenim...
8. Poslanik Muhammed govori o dogadjajima koji se sada događaju. Muhammed a.s. govori o rasirenosti alkohola, bluda , o tome kako ce biti dosta trgovine da ce i zena ucestovati u trgovanju, o pretilosti ljudi, o pojavi tv prijemnika... [B]
PMEmail Poster
Covjek & Rijec
Posted: August 07, 2009 08:52 am
Quote Post

napredni clan

Member No.: 405

QUOTE (musliman @ August 03, 2009 02:39 pm)
... Kako objasnjavate da je neko poslao " Boga". Zar Bog nema apsolutnu moc. On ne zavisi, radi sta mu je volja ...

Poštovani muslimanu, ako Bog, kako ti sam kažeš, ima apsolutnu moć i ako radi što mu je volja, zašto misliš da On nebi odlučio doći među ljude kao čovjek ?
PMEmail Poster
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (8) « First ... 6 7 [8]  Reply to this topicStart new topicStart Poll