| Welcome Guest ( Log In | Register ) | Resend Validation Email |
|
|
|
| Pages: (8) [1] 2 3 ... Last » ( Go to first unread post ) | ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Biblija i(li) Kur'an !?, Islamsko poricanje raspeca
|
![]() |
| cubela |
Posted: April 09, 2006 04:57 pm
|
![]() post majstor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Members Posts: 340 Member No.: 5 Joined: February 07, 2006 |
Ovdje otvaram jedno siroko polje za diskusije, premda medju nama jos nema muslimana, ali se nadajmo da ce ih biti ubuduce. Trebamo se naoruzati Istinom i s tom istinom krenuti naprijed. Dobro je "znati tko pije a tko placa".
Za pocetak poslusajte sto uci II. Vatikanski koncil u LG 2. glava, 16 (Dogmatska konstitucija o Crkvi): "Ali odluka o spasenju obuhvaca i one koji priznaju Stvoritelja, medju kojima su u prvom redu muslimani, koji se (...) klanjaju s nama jedinomu, milosrdnom Bogu". A sada procitajte sto kaze Kur'an o rapecu Isusovu: "A nisu ga ni ubili ne raspeli, vec im se pricinilo. Oni koji su se se o njemu u misljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu nista pouzdano znali, samo su nagadjali, a sigurno je da ga nisu ubili, vec ga je Allah uzdigao sebi" (Sura 4,157-158). Dakle, Kur'anov Isus nije bio raspet, nego je to puki privid. Poslije ovoga namece se puno pitanja: kako objasniti ocito proturjecje izmedju Biblije i Kur'ana? Tko nam laze, a tko prenosi istinu, ili je posrijedi neki nesporazum, recimo teoloski? Ciji su ovdje prsti umijesani: ljudski, naoko bezazleni ili sotonski, lukavi? Sto je navelo Kur'an da takvo nesto priopci muslimanima? Kako se mi s muslimanima mozemo klanjati istomu Bogu poslije ovih navoda iz Kur'ana i kakvo je to zajednistvo? Moja pitanja ne zele potaknuti mrznju i netrpeljivost prema neistomisljenicima, nego cuti vasa misljenja kako bi mogli zauzeti ispravan stav bez grijeha; potom, ako zelimo evangelizirati muslimane, trebamo znati sto Kur'an uci o Isusu, spasenju, krscanstvu i krscanima, prvom grijehu praroditelja i tako redom. Ocekujem vase odgovore nestrpljivo. Zahvalan u Kristu vas Cubela Bozji blagoslov! -------------------- "... da slucajno ne bude medju vama svadje, zavisti, nabrusenosti, suparnistva, kleveta, ocrnjivanja, obijesti i nereda" (II Kor 12, 20 b)
|
| Feba |
Posted: April 09, 2006 05:28 pm
|
![]() slobodna u Kristu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Admin Posts: 486 Member No.: 6 Joined: February 08, 2006 |
Muslimani i kršćani definitivno se ne klanjaju istom Bogu jer kad bi to bio isti Bog onda bio bio podjeljena gotovo šizoidna osoba. Kako bi inače kršćanima govorio jedno a muslimanima drugo?!
U islamu je Isus samo prorok, a u kršćanstvu Gospodin i Bog. Ne znam puno o islamu, pa ako nas možeš poučiti - kreni. -------------------- Svima nam se treba pojaviti pred sudom Kristovim da svaki primi što je zaslužio: nagradu ili kaznu, prema tome što je činio za zemaljskog života.
|
| freya |
Posted: April 10, 2006 09:11 pm
|
![]() napredni clan ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Members Posts: 106 Member No.: 2 Joined: February 07, 2006 |
Nisam čitala Kur'an i ne znam gotovo ništa o islamu, pa s nestrpljenjem očekujem daljnje postove o toj temi!!
-------------------- Molim strpljenje! Nisam dovršena, Bog još uvijek radi na meni!
|
| cubela |
Posted: April 11, 2006 10:10 am
|
![]() post majstor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Members Posts: 340 Member No.: 5 Joined: February 07, 2006 |
Zadrzimo se zasad na negiranju Kristova raspeca od strane muslimana.
Ako Zidovi i krscani, a i poganski Rim u to vrijeme, su tvrdili da je Isus razapet na krizu kako onda Muhamed moze govoriti suprotno? Vecina muslimana, tumaca Kur'ana slaze se da je umjesto Isusa bila razapeta neka dr. osoba: Juda Iskariotski, Simun Cirenac, Sargus i dr. Ova islamska teorija zamjene je u skladu s logikom Kur'ana koji ne moze ni zamisliti da Bog pravednik dopusti dobrom covjeku i proroku - Isusu Kristu ovakav kraj zivota, i to sramotno na krizu kao razbojnik. On nije mogao biti razapet jer je kriz slabost i kukavicluk. Dakle, ocito je da Kur'an ne kuzi Otajstvo utjelovljenja, smrti na krizu i uskrsnuca Gospodinova. Ovo je jos cudnije dok citamo razmisljanja muslimanskih teologa; evo jednoga: "Po Kur'anu je doduse "bolje", sto vise i obligirajuce za covjecanstvo, prihvatiti Muhamedovu poruku ..." (Pakistanac, Fazlur Rahman, najpoznatiji muslimanski ucenjak). Cini se da su neki gnosticki koncepti, hereticke ideje i pseudo-krscanska ucenja prokrcila svoj put u Muhamedov dio svijeta. Ja osobno mislim da je taj svijet zaveden, jer je njihov prorok Muhamed nesumnjivo imao kontakte sa takvim skupinama. Zar ne citamo ovih dana na stranicama e-medija pojavak i prijevod Judina evandjelja? Ne trebamo se tomu cuditi. Nas neprijatelj - sotona ne miruje poput pijana i omamljena jadnika. On je vrlo aktivan. Pazimo se dragi moji! Toliko ovaj put iz Paradisa. Smjerno u Kristu vas Cubela -------------------- "... da slucajno ne bude medju vama svadje, zavisti, nabrusenosti, suparnistva, kleveta, ocrnjivanja, obijesti i nereda" (II Kor 12, 20 b)
|
| raki |
Posted: April 12, 2006 11:29 pm
|
![]() pravi clan ![]() ![]() ![]() Group: Members Posts: 38 Member No.: 15 Joined: February 15, 2006 |
Pozdrav!!!
Vec sam ranije cuo da se Isus spominje u Kuranu sto me zacudilo kako nisam gotovo nista znao o Islamu. Mislio sam da oni u potpunosti negiraju postojanje Isusa. Navikao sam odmah nesto pitati, ovaj puta sam prvo pitao google i nasao neke informacije o Islamu. http://www.forum.hr/archive/index.php/t-2425.html Ostao sam iznenadjen svojim neznanjem o vezi Islama i Krscanstva ili bolje reci mimoilazenjima. Ne znam sta bih rekao osim da Ja vjeruj da je Isus vise od proroka ne samo zato sto tako pise u Bibliji vec zato sto njegovu moc i milost osjecam u svojem zivotu. Mislim da bilo kakva uvjeravanja tipa mi smo u pravu a vi niste ovdje nece urodit plodom jer ovdje ocito postoje vise "istina". Mi im moramo pokazati Isusa u svojem zivotu pa ce i oni mozda bolje cuti kuc kuc i otvoriti. Bozji blagoslov! |
| cubela |
Posted: April 18, 2006 07:34 pm
|
A sad nesto o ucenjima koja su kruzila prije pojavka Muhameda, a koja su sigurno utjecala na njegove stavove i ucenja muslimana poslije smrti njihova proroka.
1. Isus nigda ne bi mogao patiti jer patnja implicira grijeh, a Isus je bio pravedan.Tako su Zidovi zapravo razapeli Simuna Cirenca mjesto Isusa koji ih je promatrao i rugao im se bez da su ga oni mogli vidjeti (Bazilijanci). 2. Isus je bio samo duh, fantom. Sve ljudske aktivnosti glede Isusa su same iluzije. Uocite da Kur'an koristi isti izraz za "iluziju" kada opisuje Kristovu smrt (Doketizam). 3. Na Isusovu krstenju, bozanski se Krist spustio na ljudskoga Isusa. U vrijeme raaspeca, duhovni je Krist odletio, a ljudski Isus je umro i ponovno uskrsnuo (Cerint). 4. Isus nije umro na krizu, vec je to bio "udovicin sin" iz Lk 7,11-17 (Maniheizam). Muslimani, dakle, drzeci se Kur'ana negiraju raspece Isusovo. Oni imaju tu knjigu koja je u kontradikciji s povijesnim cinjenicom koja je potvrdjena i od strane krscana i nekrscana, rodjaka Isusovih i bliskih prijatelja, sljedbenika i njegovih kriticara - neprijatelja (vidjeti sto pisu o tome Tacit, 55-120 po Kr.; Josip Flavije 37-97 po. Kr.; Zidovski Talmud, 135.g. po. Kr.; Lucijan, 120-180 po. Kr.; itd. Bratski pozdrav iz Paradisa -------------------- "... da slucajno ne bude medju vama svadje, zavisti, nabrusenosti, suparnistva, kleveta, ocrnjivanja, obijesti i nereda" (II Kor 12, 20 b)
|
| happyday |
Posted: April 26, 2006 08:00 am
|
![]() napredni clan ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Members Posts: 60 Member No.: 3 Joined: February 07, 2006 |
Ja ovoga brata Cubelu definitivno trebam u svojim redovima i godinama molim Gospodina da bude blize nasem narodu. Biser nas, neka nas Gospod poucava kroz njega.
|
| azrich |
Posted: May 08, 2006 09:02 pm
|
|
bebica ![]() Group: Members Posts: 9 Member No.: 35 Joined: May 08, 2006 |
eh ovako,ja sam muslimanka i znam dosta o tome...u kur'anu Allah dž.š. kaze:'niti ga ubise,nit ga razapese,vec im se pricini'(El-Nisa':157) sve se ustvari zbilo ovako:juda je rimljanima izdao isusa(isa as.-po islamu isus se zvao isa),i svi misle da su isusa razapeli i oplakuju ga,ali isus se pojavljuje nakon 3 dana i obajnio im je kako je Allah dao da juda koji ga je odao rimljanima,nalici njemu,pa su razapeli judu umjesto isusa(isaa) i da ce ova varka ostati do pojave Muhammeda koji ce razjasniti istinu o Isau-isusu i onima koji slijede boziji zakon.
Allah u Kur'anu ne negira isusovo postojanje on je bio kao i Muhammed Allahov poslanik koji je propovjedao istu vjeru.isusov dolazak na zemlu ne znaci poslanstvo jer on ne dolazi s novom Objavom Bozijom nego sa odredjenim zadacom-dokazivanje istinosti islama. Allah kaze da ce isusa vratiti na zemlju pred sudnji dan-dan kada cemo svi pomrijeti... a sto se tice istog boga,naravno da se klanjamo istom bogu,jer je Allah slao bozije poslanike i oni su istu vjeru propovjedali..kao i adem.adam i hava-eva....njih je stvorio Allah,tj bog...allah je objavljivao knjige-bibliju,ali nju su ljudi prepricavali i nije zapisivana onako kako je bog prenio,ali Kur'an je jedini tacno zabiljezen i zato se u njeg vjeruje........ et pussa ako ima pitanja u vezi ovaoga na e-mail saljite |
| azrich |
Posted: May 08, 2006 09:08 pm
|
|
zaboravila sam reci da se u bibliji pominje Muhammedob+v dolazak..'podignut cu imm proroka izmedju njihove brace,kao sto si ti. stavit cu svoje rijeci u njegova usta da im kaze ono sto im zapovjedim'(ponovljeni zakon 18:18)
pussa |
| azrich |
Posted: May 08, 2006 09:13 pm
|
|
zaboravila sam reci da se muhammedov dolazak najavljuje u bibliji:'podignut cu im proroka izmedju njihove brace,kao sto si ti.stavicu svoje rijeci u njegova usta,da im kaze sve stro im zapovjedim'
i da muhammed nije 'nas' prorok mi vjerujemo i u isaa-isusa ali muhammed je bio zadnji i tada je vjera koju je bog propovjedaio prihvacena.poslije isusa.isaa ne bi bilo poslanike da je vjera prihvacena.. pussa |
| cubela |
Posted: May 09, 2006 09:06 am
|
||
Prvo da te lijepo pozdravim, draga muslimanko! Ne znam kako si nas forum nasla, ali neka si. Sada imamo prigodu saznati od tebe nesto o tvojoj vjeri - muslimanskoj, kako bi se bolje upoznali i prosudili to sto nas veze ali, na zalost, i razdvaja. Argumentima dadnimo prostora! Procitao sam tvoje odgovore i imade se tu dosta toga prigovoriti, odbaciti i sl. No, ostavljam to malo dr. sudionicima, a ja cu se pomalo prikljucivati i dodavati. Samo nam se nemoj prepasti, jer ti si zasad jedina muslimanka medju nama. Trebamo te zastititi od uvreda i niskih udaraca. Zato molim ostale sudionike da se ponasaju uljudno i dostojno poziva Gospodinova, tj. Isusa Krista. A sad pozorno procitaj ovo, pa ces mi, nadam se, i odgovoriti. Jedan prof. s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (Dr. Mustafa Sahin) je priredio knjigu: Krscanstvo. Istina o krscanstvu kroz: historiju, vjerovanje...knjige, pravce i ucenje, a izdao Rijaset islamske zajednice u BiH. Dakle, ne radi se o nekom amateru ili provokatoru s ulice. Prevodilac kaze u predgovoru da "je krscanstvo, kao i judaizam prije njega, toliko iskrivljeno da od njegovog prvobitnog i originalnog ucenja nije ostalo gotovo nista"(str.5). Pri tomu se na kaze nista o tomu tko je to iskrivio, kada i gdje. Dakle, ostajemo bez odgovora. Da ne zele isti da postanemo muslimani, pa da saznamo, navodno, svu istinu? Ovo je toliko suludo, duhovno oholo i nadmeno sa strane muslimansih ucitelja da cemo im uputiti jedan prigovor: On, ti ili oni bi se uvrijedili kad bi krscanski teolozi - recimo u nasem slucaju ja - odredjivali sto je u danasnjem islamu izvorno a sto odstupanje od izvornoga. Muslimanski teolozi se ponasaju tako kao da je prvo islam nastao, pa onda krscanstvo i na kraju jadni judaizam. Kao da islam nosi granje i deblo, zna pravu istinu o svemu i cak se ponosi s time. E, na zalost nece biti tako!Muslimanski teolozi bi se trebali drzati moralnog nacela koje priznaje i islam:" Sto ne zelis da drugi tebi cine, ne cini ni ti njima!" Zavrsio bih recenicom:" Karikiranje vjere bliznjega, koji ima pravo biti drukciji, jest svojevrsni govor mrznje". Sad je na tebe red, draga muslimanko! Smjerno u Kristu Gospodinu Bosnjak-Cubela. Pozdrav iz Paradisa P.S Zamilio bih te da sljedeci put malo vise obratis na pisanje velikih slova, tockica, zareza i dr. pravopisnih nacela kako bih te mogao bolje razumijeti i procitati tvoje odgovore, jer ovako citajuci tvoje odgovore kao da mi treba prevoditelj. Hvala na razumijevanju. Uzmi ovo toplonamjerno, a ne kao neku provokaciju. To mi nije nakana. -------------------- "... da slucajno ne bude medju vama svadje, zavisti, nabrusenosti, suparnistva, kleveta, ocrnjivanja, obijesti i nereda" (II Kor 12, 20 b)
|
||
| azrich |
Posted: May 09, 2006 02:49 pm
|
|
Prvo da se izvinem zbog pravopisnih gresaka,ali fakat sam sinoc bila umorna i kasno sam bila na netu ali kada sam nasla vas foruma morala sam da odg..IZVINJAVAM SE ZA PRAVOPIS!!!!!!!!1
Islam ne kaze da je Islam najsatarija religija,naprotiv u Ilmihalu-zbirka dova,kaze se da je to najmladja religija-zato sto je zadnja prihvacena.Od samog pocetka ovog svijeta,tj. kada je stvoren Adam-Adem a.s.-po Islamu,vec tada je Allah dž.š. poceo objavljivati ovu vjeru tj. Islam...Nastavljene su objave iz razloga sto su ljudi krivili ono sto bi On propovjedao preko Poslanika,tj. ono sto bi im On objavio oni ne bi to odmah zabiljezili nego prenosili ljudima onako kako su oni to razumjeli-poslanici...Jedino je Muhammed a.s. tacno zabiljezio Kur'an i zato poslije njega nece biti vise objava.Kur'an je jedina Objava koja je zabiljezena za Poslanikova zivota,a sve druge Svete knjige su nakanadno zapisivane,ali Muhammed a.s. je odmah cim bi dobio objavu od Džidbrila-Andjela on bi je zabiljezio,tj, zabiljezavali su drugi jer on nije bio pismen.. A sto se tice toga ko je iskrivio Bibliju-Tevrat i Indžil to su bili LJUDI!!!jer su oni naknadno kao sto sam vec rekla biljezili Allahove dž.š. rijeci..I pojednostavljeno receno oni su izbacivali ono sto ima se nije svidjelo,tj. cega nisu mogli da se odreknu.A sve sto je zabranjeno ima razlog zbog kojeg je to tako.Npr. Muslimanima je zabranjeno da piju to znas, a to je ucinjeno zato sto su odredjeni ljudi koji su klanjali-molili se Allahu,a prije toga se napili i zbog toga su pogresno izgovarali neke molitva-Dove.Alkohol im je pomutio um.a ako se moli bogu pogresno to je veci grijeh sto se tako molis nego da se nikako ne molis.Eto nadam se da si razumio sat zelim reci. Ja ne zelim nikoga da vrijedjam ili da ubjedjujem u nesto,ali zelim da samo sagledamo realno stvari i da sami odlucite sta je ispravno I zelajela bih da mi kazes sta bi odbacio i sta ti nije bilo jasno u mom odgovoru... Neka je slava na Allaha dž.š i Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem-a |
| dominik |
Posted: May 09, 2006 08:07 pm
|
![]() Sluga Gospodinov ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Admin Posts: 470 Member No.: 1 Joined: February 06, 2006 |
draga/dragi
Necu mnogo s tobom raspravljati, samo cu te jednu stvar pitati: Jesi li spasena? da ovog trena Bog zatrazi tvoj zivot bi li mu ga dala? bi li bila SIGURNA da neces u pakao? Za tebe ne znam. Ja za sebe znam, JA JESAM SPASEN, Isus koga vi zovete prorokom, a ja BOGOM, me je otkupio na krizu za moja zla. Slava Mu vjecna za to. Ja sam spasen, ja sam bastinik Bozji, primio Duha Svetoga, dijete sam Bozje! nisam to zasluzio. najmanji sam od vjernika i najmladji ovdje. prasina i smece na zemlji. No MILOST, pazi rijec - MILOST BOGA spasila me je. Imas li ti milosti Bozje?! Prihvacas li Njegovu milost? Drzis li se pripovjedane religije, ili BOGA. Bog te zove, Isus te zove, jer jedno je s Ocem. Zeli te u svom kraljevstvu, nosio je tvoje grijehe, predaj mu ih sada i budi spasena Njegovom miloscu! Zelis li biti spasena? -------------------- ![]() Ne propovijeda li mudrost i ne diže li razboritost svoj glas? Navrh brda, uza cestu, na raskršćima stoji, kod izlaza iz grada, kraj ulaznih vrata, ona glasno viče: "Vama, o ljudi, propovijedam i upravljam svoj glas sinovima ljudskim." Izr 8,1-4 |
| cubela |
Posted: May 10, 2006 09:32 am
|
Poslije ovoga bombardiranja od strane Dominika, ali sasvim pozeljno i pohvalno, bojim se da nam muslimanka ne pobjegne. Zamoliti cu je da nam dovede nekog muslimanskoga ucitelja, jer ce razgovori i suceljavanja biti barem malo zanimljiviji i podignuti na visu razinu komuniciranja.
A ja idem dalje.Zelim vam nesto napisati o islamskom proroku Muhammedu, buduci mi muslimanka ne odgovara na moja pitanja. Nadam se da ce vam na izgradnju doci. Muhammed predstavlja mnoge kontraste. Imao je mnoge kvalitete velikog (vojsko)vodje i drzavnika. Jedno od njegovih vaznih postignuca bila je zabrana poganskih arapskih obicaja ubijanja zenske novorodjencadi. Medjutim ono sto meni kao Kristovu svjedoku smeta jest to sto ga muslimani ne samo stavljaju uz bok Kristov, vec mu dodjeljuju takvu titulu - "pecat ili biser prorokâ", da onda Krist ostaje samo jedan od mnogih proroka, ako ne nizi od Muhammeda. Ovdje imademo sansu usprediti tu dvojicu i njihovo djelovanje. Muhammed je cesto bio zao i okrutan. Islamska povijest, a ne krscanska, ukljucuje mnoge price o njegovoj osveti neprijateljima. Ovomu se ne treba cuditi kad je bio vojskovodja s puno maceva. Ne znam koliko, ali ce nam novi muslimani koji pristignu na forum reci tocan broj. Okrutnost je primjenjivanja cak i kod neznatnih provokacija. Muhammed nije prihvacao nikakve kritike za svoj rad. Prema Kur'anu (Sura 33,37-38) njegov Bog - Allah mu je dopustio da ozeni svoju snahu Zainab. U slucaju Ajse, kceri njegova najboljeg prijatelja, Ebu Bekira, njemu je bilo 53, a njoj devet godina. Ona mu je postala najdraza zena. Kao i sva ljudska bica i Muhammed je cinio grijeh i pogreske, tâ nije on Isus Krist-bezgrjesan. Da se razumijemo! Nekoliko redaka ukazuje da je trebao oprost za stvari koje je cinio. Npr. od njega se trazilo da od Allaha trazi oprost (Sura 40,55; 47,19; 48,1-2; 49,1-3). A Krist? Jel on trazio nekad oprost? Navodeci Suru 80,1-10, muslimanska tradicija kaze, a ne krscanska, kako je slijepi prosjak dosao Muhammedu u potrebi, ali ga je Muhammed odbio. Allah ga je ukorio. Kakav izrazit kontrast predstavlja Gospodin Isus Krist kad citamo u Bibliji kako je ozdravljao (vidi, Mk 10, 46-52; Iv 9,1-7) i kako je volio ljude. Zasad toliko. Drugi put nesto drugo. No, imadem na kraju jedno pitanje za nasu muslimanku: kojeg sina je htio Abraham zrtvovati, Izaka ili Jismaela? Upozorenje: prije negoli odgovoris posavjetuj se s tvojim uciteljima, zaviri u Kur'an casni i onda odgovor! Do tada ostani mi zdravo. Pozdrav iz Paradisa -------------------- "... da slucajno ne bude medju vama svadje, zavisti, nabrusenosti, suparnistva, kleveta, ocrnjivanja, obijesti i nereda" (II Kor 12, 20 b)
|
| azrich |
Posted: May 10, 2006 12:25 pm
|
|
KAO PRVO ZENSKO SAM I NECU SE UVRIJEDITI JER MENE OVO ME NE VRIEDJA,BAS VOLIM DA RASPRAVLJAM O TIM STVARIMA.EXTRA MI JE SA VAMA
Prema vjerovanju, oko 2000 godine prije nove ere Bog je na zemlju poslao jednog svog roba na području Sumera, u gradu Uru, kada su se ljudi pokoravali svojim idolima i kipovima koji im nisu mogli niti pomoći , a niti su im mogli ikako odmoći. Poslao ga je s Istinom u jednoga Boga. Taj čovjek bio je Ibrahim ili Abraham. Njegov put nije bio lagan. Put istine posut je trnjem i teškoćama raznih vrsta , pa tako sve do svoje najviše starosti , kada je već gubio nadu , nije mogao dobiti sina sa svojom ženom Sarom. Tada su se odlučili na , u to vrijeme regularan običaj , kako mu Sara nije davala djete, da nađe ženu koja će mu dati djete. Bila je to Hagara li Hadžera i od nje rodio se je Ismail ili Išmae a.s. On će biti praotac arapskog naroda. Ali Ibrahima a.s je čekalo veliko iznenađenje. Dočekala su ga "trojica" i obavjestila da će Sara roditi dijete na što se ona nasmijala jer kako da ona tako stara rodi, na što su oni rekli da će ona roditi i da će to biti muško i da će ga nazvati Ishak a.s što na staro-hebrejskom znači smješak. Od njega će poteći židovi. Ibrahim a.s je tako sretno živio sve do trenutka kad mu je On zapovjedio da žrtvuje svojeg sina Ismaila a.s. Ibrahim ga je krenuo poslušati, ali kada je Bog vidio da je Ibrahim a.s spreman svog prvorođenca Ismaila a.s ubiti radi samo zapovijedi koju je On naredio, kao veliko iskušenje, zaustavio je egzekuciju i umjesto Ismaila a.s postavio je ovna kao žrtvu. toliko o tome ako razumijes sta sam zeljela reci. SAMO MI RECI ZASTO TE TO INTERESUJE?VOLJELA BIH DA ME NE VRIJEDJATE I DA ME RAZUMIJETE,JER JA CU PODRZAVATI MOJU VJERU BAS KAO I VI VASU.NE ZELIM SVADJU-DALEKO OD TOGA JER TO MENI KAO MUSLIMANKI NIJE DOZVOLJENO,JA AKO SE POSVADJAM SA BILO KIM,JA IZLAZIM IZ VJERE.. A TOGA STO SE TICE DA JE ISUS OZIVLAVAO MRTVE,I POMAGAO SLJEPCIMA ON JE IMAO TU MOC JER MU JE ALLAH TO DAO KAKO BI MOGAO DOKAZATI DA JE NJEGOV POSLANIK.BAS KAO I MNOGI ALLAHOVI POSLANICI,KAO STO JE MUSSA A.S MOGAO STAP U ZMIJU TAKO JE I ISA A.S MOGAO DA OZIVI PTICU OD BLATA NAPRAVLJENU,IZLIJECI GUBAVCA...A TO STO SE MUHAMMED A.S. ZENIO SA VISE ZENA TO JE DOZVOLJENO-PO ISLAMU.UGLAVNOM SE ZENIO UDOVICAM JER TADA U TO VRIJEME NIKO NJIH NIJE HTIO JER SU BILE "PRLJAVE" ZATO STO SU IMALE MUZA PRIJE NJEG I ON JE HTIO DA IM POMOGNE. PUSSA SVIMA |
Pages: (8) [1] 2 3 ... Last » |
![]() ![]() ![]() |